Aproximativ 150 de copii din municipiu au avut ocazia luni, 8 iunie, să afle cum îşi desfăşoară activitatea angajaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Sălaj. Instituţia a organizat, în parteneriat cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, Filiala Zalău, începând cu ora 10, evenimentul „Ziua Porţilor Deschise” pentru a marca Ziua Mondială a Mediului, sărbătorită anual în data de 5 iunie.
Printre vizitatori s-au numărat preşcolarii de la Grădiniţa Nr.4 şi de la Grădiniţa cu Program Prelungit Nr.1, precum şi elevi ai Şcolii Gimnaziale „Simion Bărnuţiu” din Zalău, coordonaţi de profesoarele Liana Stânean şi Szabo Anca. După un tur al instituţiei, cei mici au vizionat scurte filme educative, pe baza cărora au discutat cu organizatorii despre semnificaţia Zilei Mondiale a Mediului, iar la final au primit câte un pachet – surpriză.
„Am invitat la acţiunea noastră grădiniţe şi şcoli din municipiu, care au răspuns prezent. Mesajul pe care am dorit să-l transmitem este <<Şapte miliarde de visuri. O planetă. Consumă cu grijă>>, mesaj ce spune totul: consumul echilibrat al resurselor epuizabile ale planetei, numărul de vieţi care se găsesc pe această planetă, una singură. Cu această ocazie am vrut să atragem atenţia importanţei pe care o are educaţia ecologică, precum şi auspra activităţilor noastre de zi cu zi, de la cele mai banale, pusul hârtiei în coş, şi până la cele mai complexe, care se adresează deja specialiştilor şi care înseamnă tehnologii curate, moderne şi reducerea poluării. Copiii s-au arătat foarte interesaţi şi ne bucură acest lucru. Au multe informaţii, iar cadrele didactice sunt preocupate de educaţia lor. De asemenea, se poate remarca o evoluţie în atitudinea cetăţeanului în ceea ce priveşte grija pentru mediu”, a menţionat Aurica Grec, directorul APM Sălaj.
Tema din acest an, aleasă de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), pentru a marca Ziua Mondială a Mediului a fost „Şapte miliarde de visuri. O planetă. Consumă cu grijă” – mesaj prin care s-a atras atenţia că bunăstarea omenirii, protejarea mediului înconjurător şi dezvoltarea economiei, depinde de gestionarea responsabilă a resurselor naturale ale planetei. Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), anual sunt irosite 1,3 miliarde de tone de alimente. În timp ce Planeta se luptă să ofere suficiente resurse pentru a susţine şapte miliarde de oameni, o treime din producţia de hrană la nivel mondial este risipită sau pierdută. Dacă alimentele sunt irosite, la fel sunt şi toate reursele utilizate pentru producerea acestora.
Ziua Mediului a fost instituită în anul 1972 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite pentru a celebra Conferinţa “Ecologia Umană” de la Stockholm. Evenimentul este marcat în peste 100 de ţări şi reprezintă un prilej de a atrage atenţia opiniei publice asupra necesitităţii protejării mediului înconjurător, dar şi de sensibilizare asupra problemelor de mediu cu care se confruntă omenirea.